Sådan graveres et øksehoved

Dekoration af økser kan omfatte maling af enten skaftet eller øksehovedet eller man kan tilføje mere permanente dekorationer enten ved at bruge en af adskillige graveringsmetoder. Udover at bruge stempler, foretager amatører normalt ikke gravering af metal. For dekorative kantmotiver og specialgravering er den bedste løsning at hyre en lasergravør eller fræsegravør. Ciselering og stempling er mere overkommelige metoder, men kun de allerbedste gravører kan producere detaljerede graveringen med så enkle værktøjer.

Image result for engraved axe

Metoder til gravering af øksehoveder

Øksehoveder graveres ved hjælp af 3 forskellige metoder. Lasergravering er den nyeste metode og kan producere professionel gravering i flere dybder og vinkler i finere detaljer end de fleste andre metoder. Med fræsegravering, bruger man som regel en drejebænk eller fræser. Brugen af en drejebænk er hensigtsmæssig for store motiver og en fræser bruges til mindre dekorationer og fine detaljer. Den sidste metode involverer brugen af stemmejern eller stempler og kan tilbyde den mindste mængde detaljer, med mindre den udføres af de allermest erfarne gravører.

Lasergravering

Dekorative kasteøkser indgraveres ofte med snirklede mønstre for at give dem særpræg. Denne type indgravering blev i sin tid gjort af håndværkere med stemmejern, men laseren har erstattet håndgravering og kan gøres med langt finere detaljer. Desuden er lasergravering hurtig. Det fungerer ved at programmere et mønster ind i laseren, sætte øksehovedet godt fast og derefter lade en computer gøre selve graveringen. Lasergravering af øksehoveder er hurtigt ved at blive den metode, der bruges mest ofte, fordi det er sikkert, nøjagtigt og kan gøres hurtigt.

Fræsegravering

Professionelle gravører kan placere et våbenskjold eller andet design på en krigsøkse med fræsegravering. Nogle gravører foretrækker stadig at gøre arbejdet i hånden, men mange gravører er blevet computeriseret og bruger computere til at gøre arbejdet på lignende måde som lasergravering. Denne metode kan producere fine detaljer, men tilfredsstillende resultater kan være tidskrævende for selv de bedste gravører og er næsten umulig for folk, der har begrænset erfaring med fræsere.

Stemmejern og stempler

Brugen af en hammer og forskellige stemmejern og stempler er den ældste metode til gravering af øksehoveder. Hvad angår stempler, er mønstret allerede indgraveret på stemplet, og det overføres til øksehovedet ved at slå hårdt på stemplet, så det trykkes in i øksehovedets metal. Stemmejern til gravering fås i mange stilarter, hovedstørrelser og skæringstyper og kan bruges til både enkle og indviklede designs. Det er dog vanskeligt at rette fejl i metalgraveringer, hvilket er en af de bedste grunde til at hyre en professionel gravør.

Sikkerhed ved metalgravering

Hvis du absolut selv skal prøve at gravere metal, skal du sørge for at have læderhandsker og sikkerhedsbriller på. Småbitte fliser af metal er vanvittigt skarpe og kan meget nemt trænge ind under huden. For at undgå splintring så meget som muligt, kan man opvarme øksehovedet og derefter smøre det ind i en let olie. Under graveringsprocessen, skal du bruge maskinolie hyppigt for at gøre udformningen lettere og reducere afskalning af fliser og spåner.

Tips som TotalGravering.dk

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*